Uusibanneri.JPG

Hei.

Lukuvika on kahden kirjallisuudenystävän blogi ja podcast. Luvassa paljon puhetta kirjoista - luetuista ja lukemattomista. 

#lukuloka – havaintoja viikon jälkeen

#lukuloka – havaintoja viikon jälkeen

43226052_246029012731018_9125924936920072192_n.jpg

Pistimme viikko sitten pystyyn #lukuloka-tempauksen, jonka tarkoite on vähentää lokakuun ajan omasta arjesta niitä tekijöitä, jotka vievät turhaa aikaa lukemiselta. Halusimme kannustaa sekä itseämme että muita tarkastelemaan rennoin ottein sitä, onko omassa jokapäiväisessä elämässä sellaisia aikasyöppöjä, joista luopuminen voisi tuoda enemmän aikaa hyvään kirjaan tarttumiselle.

Meistä tuntuu usein siltä, että esimerkiksi somen selaaminen ja Netflixin tuijottelu – vaikka niille toki oma aikansa ja paikkansa onkin – ovat suurimpia esteitä rauhallisen lukuhetken luomisessa.

Iloksemme huomasimme, että monet teistä ajattelivat samoin, ja #lukuloka-tempaukseen onkin liittynyt mukaan jo suuri joukko lukijoita! Mukaan mahtuu edelleen, sillä lukemisen lokakuu ei tarkoita keikkuvan kirjapinon lukemista hiki päässä, vaan siihen voi osallistua vaikka karsimalla yhden illan ajan omia aikasyöppöjä lukemisen tieltä pois. Yhtä lailla voit toki koota meidän esimerkkimme mukaan oman kokoelman kirjoja, jotka mielit lukea lokakuun aikana.

Teimme tarkoituksella lukemisen lokakuusta vapaamuotoisen, sillä halusimme välttää suorittamisen tuntua. Lisäksi vältämme sanaa haaste ja puhumme mielellämme tempauksesta, sillä #lukuloka saattaa toimia tarkoitustaan vastaan, jos sitä eksyy ajattelemaan haasteena tai kilpailuna. Lukemisen lokakuun tarkoitus on tuoda sekä meille että teille lisää aikaa sille, mikä on elämässä olennaista – eli hyville kirjoille.

Millaisia havaintoja viikko #lukuloka-tempausta on sitten pitänyt sisällään? 

1. En tarvitse Sex and the City -uusintoja  

Minulla on paha tapa katsoa uudestaan ja uudestaan tv-sarjoja, joiden jokaisen vuorosanan osaan jo ulkoa. Frendit, O.C., Sex and the City… Tapa on kammottava, mutta puolustelen sitä sillä, että tuttu ja turvallinen sisältö saa aivoni nollaantumaan pitkän päivän jälkeen. Olen kuitenkin huomannut, että olen elänyt valheessa. Kirjaan tarttuminen illalla suoratoistomaratonin sijaan saa minut yhtä lailla – ellei jopa enemmän – rentoutuneeksi kuin Carrien seikkailujen seuraaminen etuoikeutettujen valkoisten ihmisten fantasiamaailmassa. Ja lisäksi nukun paremmin.

2. Some-tauko tekee hyvää  

En ole lopettanut somen käyttöä, mutta olen vähentänyt puhelimen selailua lukemisen aikana – jälleen hirvittävä tapa, jonka olen omaksunut viimeisen parin vuoden aikana. Puhelimen jättäminen toiseen huoneeseen lukemisen ajaksi on osoittautunut hyväksi ideaksi. Kirjaan uppoutuminen nousee täysin uusiin sfääreihin, kun huomio ei jatkuvasti hakeudu muualle. Tätä suosittelen kaikille!

3. Silent book clubit kunniaan!  

Olemme Essin kanssa viettäneet jo pariin otteeseen silent book club -iltamia – eli olemme molemmat käpertyneet sohvan- ja peitonnurkaan lukemaan omaa kirjaamme. Yhdessä tekeminen toimii motivaattorina monessa, eikä lukeminen ole poikkeus. Tämä on erityisen hygge tapa pimeneviin syysiltoihin, ja suosittelemmekin sen käyttöönottoa mitä pikimmiten.

Ai niin! Tässä vielä minun kirjapinoni lokakuulle:

·       Caitlin Moran: Näin minusta tuli tyttö  

·       Christiane F: Huumeasema Zoo

·       Elena Ferrante: Loistava ystäväni

·       Roxane Gay (toim.): Not That Bad. Dispatches from Rape Culture. 

·       Hanya Yanagihara: People in the Trees

·       Patti Smith: Omistautuminen

Huomasimme muuten huviksemme molemmat Essin kanssa valinneemme lukupinopihimme vain naisten kirjoittamia teoksia. Viikon jälkeen minä olen edennyt loppumetreille Ferranten parissa. Essi puolestaan tarttui kirjaan, joka ei alun perin kuulunut hänen #lukuloka-pinoonsa eli Rachel Cuskin Ääriviivoihin. Onneksi tempauksemme on vapaamuotoinen, joten tämähän tarkoittaa vain edistystä! Cuskin luettuaan Essi aloitti Ellen Thesleffin elämäkerran. Kaiken kaikkiaan meidän lukulokakuumme on siis lähtenyt käyntiin mallikkaasti! Miten teidän lukukuunne on lähtenyt käyntiin? Entä millaisia havaintoja ja ajatuksia tempaus on teissä herättänyt?

Jenni

Täällä en pyydä enää anteeksi

Täällä en pyydä enää anteeksi

Lukemisen lokakuu

Lukemisen lokakuu