Uusibanneri.JPG

Hei.

Lukuvika on kahden kirjallisuudenystävän blogi ja podcast. Luvassa paljon puhetta kirjoista - luetuista ja lukemattomista. 

3 + 1 X Bättre Folk

3 + 1 X Bättre Folk

IMG-20180630-WA0019.jpg

En ole ollut hirvittävän kova festarikävijä sitten teinivuosien. Taskulämmin viina ja vellova väenpaljous eivät ole (enää) minun juttuni. Viisi vuotta sitten näin kuitenkin valon – osallistuin ensi kertaa Oulun lähistöllä Hailuodon saaressa järjestettävään Bättre Folk -festivaaliin, joka vei välittömästi sydämeni. Festivaalia on järjestetty vuodesta 2012 lähtien, ja nyt väliin on jäänyt vain kaksi iloista festarivuotta. Mutta miksi pieni, tuulentuivertama Bättre Folk vetää puoleensa vuosi toisensa jälkeen?

1. Merellinen tunnelma

Bättre Folk sijaitsee saaressa, joten toistaiseksi ainoa keino saapua paikalle on seilata luodolle sympaattisella keltaisella autolautalla. Jo matka itsessään on kokemus: vaahtopäiset tyrskyt, suolainen merituuli ja lokkien kirkuna virittävät merelliseen tunnelmaan. Lauttamatkan jälkeen voi kätevästi liftata saaren toiseen päähän Marjaniemeen, jossa festivaalialue sijaitsee. Ja Marjaniemessä vasta tunnelmaa onkin! Punaiset kalastajatönöt, lohikeittoa tarjoileva lounaskahvila ja mikä parasta – majakka! Bättre Folkissa ihaninta onkin ehkä se vaikeasti tavoitettava merellinen tunnelma, jonka kokee viimeistään lauantaiaamuna kun kengät pursuavat hiekkaa ja hiuksissa on kappaleita vehmaisesta rantakaislikosta.  

2. Kirjallisuusohjelma

Alkuvuosinaan festivaali tarjoili perinteiseen tapaan vain musiikkiesityksiä, mutta viime vuosina se on profiloitunut sekä musiikki- että kirjallisuusfestivaalina. Ja siitäkös me pidämme! Nykyään lavalla voi siis nähdä konserttien lomassa myös kiinnostavia poikkitaiteellisia esityksiä, joissa kirjallisuus ja musiikki yhdistyvät yllättävällä tavalla. Tämän vuoden festareilta jäi mieleen erityisesti Ronja Salmen hypnoottinen esitys, jossa hän luki otteita tulevan kirjansa luonnoksista Samuli Putron tarjotessa taustamusiikkia. (Minä olin muuten se tyyppi, joka nyyhki liikutuksesta keikan eturivissä.)

3. Pienimuotoisuus

Bättre Folkiin on kiva mennä, sillä siellä esiintyy korkeintaan yksi tai kaksi bändiä, jotka sun on ihan pakko nähdä. En tarkoita, että bändikattaus olisi huono. Festivaali on yksinkertaisesti vain niin pienimuotoinen ettei aika mene päälavojen välissä juoksenteluun ja kavereiden etsimiseen, vaan voit käydä katsomassa keikan sieltä, toisen täältä – ja aikaa jää silti siihen tärkeimpään eli piilopullon kaivamiseen hiekasta ja tunnelmalliseen viinihetkeen ystävien kesken tuulisella rannalla.  

IMG_20180701_111113.jpg

+ Hailuoto-idylli

Let’s face it – Hailuoto nyt vain on the idylli. Saari, jossa asuu alle tuhat ihmistä, joista puolet on kalastajia, puolet taitelijoita. (Ainakin minun mielessäni, älkää pilatko idylliä!) Siellä on vehreää peltoa, villavaa metsänpohjaa ja korkeita mäntyjä. Kalastajatönöjä, ruosteisia veneitä, siikamarkkinat. Pitkospuut, joita rytmittävät tasaisin väliajoin ”Varo vihaista tiiraa!” -varoituskyltit. Suolainen ilma ja kerkeät aallot. Jos joskus pääset Hailuotoon, olet one lucky bastard.

Lukuvika suosittelee Bättre Folk -festivaalia kaikille. Nähdään siellä ensi vuonna!

Jenni

Lukemisen lokakuu

Lukemisen lokakuu

My Name is Lucy Barton

My Name is Lucy Barton