Uusibanneri.JPG

Hei.

Lukuvika on kahden kirjallisuudenystävän blogi ja podcast. Luvassa paljon puhetta kirjoista - luetuista ja lukemattomista. 

Ääriviivat

Rachel Cusk: Ääriviivat

S&S 2018

Suom. Kaisa Kattelus

54524692_336132930359973_3268846432995508224_n.jpg

Käykö teille koskaan niin, että jokin kulttuurituote – oli se sitten kirja, elokuva tai tv-sarja – aiheuttaa ilmestyessään niin valtavan hypen, ettette vastareaktiona halua edes koskea siihen? Niin minulle kävi Rachel Cuskin kanssa.

Cuskin Ääriviivat (S&S 2018) on viime vuoden aikana vilahtanut esiin milloin missäkin: bookstagram-feedissä, kirjablogeissa ja -arvioissa, keskusteluiden sivujuonteissa. Vastaanotto on ollut lähes yksinomaan palvovaa. Oikeastaan ensireaktioni ei tällaisissa tapauksissa ole torjuminen, vaan nimenomaan mahdoton, suunnaton fomo. Pelkään menettäväni jotain suurta, jollen heti tartu teokseen.

Tähän ikään tullessa olen kuitenkin oppinut, että pakon alla toimiminen ja sen seurauksena kirjan nielaiseminen pureksimatta johtaa harvoin nautittavaan lopputulokseen. Niinpä pistin Cuskin sivuun hetkeksi ja päätin palata aiheeseen pölyn laskeuduttua.

Keväämmällä kuulin kuitenkin, että Cuskin romaanisarja saa jatkoa ja että kirjailija itse saapuu Helsinki Lit -tapahtumaan puhumaan. Nyt on aika, tuumin. Fomo on ohi, ja saan uppoutua kirjaan omalla ajallani, huomiohälystä ja muiden mielipiteistä vapaana.

Kuinka sitten kävi mielipiteelleni tästä loppuunhehkutetusta ja ylistetystä teoksesta?

Minä rakastin sitä.

Mutta en sillä maailmoja kaatavalla ja suureellisella tavalla, tiedättehän, romanttisen komedian tyyliin. Rakastin sitä sillä hiljaisella ja tyynellä tavalla, jota voi tuntea vain silloin, kun keinutaan tyynellä, vesi kannattelee – ja tiedät olevasi juuri oikeassa paikassa oikean kumppanin kanssa. Rakastin sitä niin kuin rakastan Tove Janssonin novelleja, hiljaista aamua tai kylmää rantaa – sillä tavalla varmasti ja tietoisesti, turvallisesti.

Tuntuu banaalilta listata asioita teoksesta, josta on jo sanottu kaikki tarpeellinen. Tyydynkin toteamaan, että minuun suurimman vaikutuksen teoksessa teki sen kyky viipyillä hetkessä, luoda tuokio – ja samalla venyttää objektiivisen ja subjektiivisen kokemuksen rajaa.

Teoksessa päähenkilö matkustaa Ateenaan opettamaan kesäkurssille kirjoittamista. Kirja koostuu lähinnä tuokiokuvista ja havainnoista, sekä ennen kaikkea muiden ihmisten päähenkilölle kertomista tarinoista.

Samoin kuin muut kirjasta keskustelleet, rakastin Cuskin tapaa uudistaa romaanikerrontaa nojaamalla päähenkilövetoisen tarinan sijaan huomioihin, havaintoihin ja tarinaan – itse narratiiviin, joka saa sävynsä aina kertojan omien tarkoitusperien ja mielihalujen mukaan. Etenkin kohtaukset, joissa päähenkilö kommentoi – usein kriittisesti – muiden kertomia tarinoita paljastaen niiden paljaan subjektiivisuuden, ovat mieltä ravisuttavia. On taidonnäyte kyetä kirjoittamaan romaani, jossa päähenkilöys on näin vahvasti häivytetty ja silti (vai juuri siksi?) saada lukija asettamaan itsensä kertojan asemaan, ulkopuolisen tarkkailijan rooliin.

Jako subjektiiviseen ja objektiiviseen on vahvasti läsnä kautta teoksen. Mitä on objektiivisuus tarinankerronnassa, etenkin oman elämäntarinan kerronnassa – vai onko sitä lainkaan? Etenkin nykyisessä poliittisesti polarisoituneessa ilmapiirissä koen, että tämä on asia, jota jokaisen tulisi jossain elämänsä vaiheessa pysähtyä pohtimaan.

Cuskin teksti on niin runsasta, että uskon palaavani siihen ja löytäväni jokaisella lukukerralla teoksesta jotakin uutta, jotakin palaamisen ja pohtimisen arvoista. Ääriviivat täyttää mielestäni jo miltei klassikon kriteerit: teos, joka kätkee sisäänsä niin paljon inhimillisestä kokemuksesta, että siihen pyrkii palaamaan aina uudelleen ja uudelleen. Ennustan, että Ääriviivat tulee kestämään aikaa hyvin, sillä se ei ole ajankuva – vaan ihmisen kuva.

P.S. Seuraavaksi fomo-hyllyltä poistoa odottavat Maggie Nelsonin Argonautit sekä Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin.

Jenni

Pikkusintti

Pikkusintti

Jakso # 12 Suoritan, siis olen

Jakso # 12 Suoritan, siis olen