Uusibanneri.JPG

Hei.

Lukuvika on kahden kirjallisuudenystävän blogi ja podcast. Luvassa paljon puhetta kirjoista - luetuista ja lukemattomista. 

Jakso # 13 Mistä puhumme kun puhumme naisten tarinoista

Jakso # 13 Mistä puhumme kun puhumme naisten tarinoista

57109988_323976288316514_3706552829373054976_n.jpg
Rohkeus on sitä että pelkää ja tekee silti. Ehkä lähdöt ovat ihmisille niin vaikeita, että lähtemistä pidetään rohkeutena.
— Kyllikki Villa

Uusimmassa jaksossamme keskitymme naisten tarinoihin ja siihen, miksi niiden kertominen on tärkeää. Keskustelun kimmokkeena toimi Helsingin Sanomissa huomiota saanut vuoden 2017 aallonpohja mies- ja naiselämäkertojen määrällisessä erossa. Kun puhumme elämäkerrasta, elämästä kerrottuna, puhumme myös representaatiosta. Ja kun puhumme siitä, ketä yhteiskunta representaatioissaan suosii, puhumme myös vallankäytöstä; siitä, kenen tarina on tärkeä, kenen tarina on kertomisen arvoinen. Halusimme tehdä tietoisen irtioton siitä mielenmaisemasta, jossa vain miesten tarinat koetaan tärkeinä, kertomisen ja julkaisemisen arvoisina, kertoa rohkeasti myös naisten tarinoista.

Jaksoa suunnitellessamme huomasimme sen kiusaannuttavan tosiasian, että jos Suomessa on julkaistu niukalti naiselämäkertoja, niin vielä vähemmän julkaistaan muiden kuin valkoihoisten, syntyperäisten suomalaisten naisten elämäkertoja – puhumattakaan sukupuolen moninaisuutta kuvaavasta elämäkertakirjallisuudesta. Tällaisia sukupuolen moninaisuuteen keskittyviä, viime vuosina julkaistuja elämäkerrallisia teoksia ovat esimerkiksi Dan Jozzin ja Laura Jane Cracen Tranny (Like 2018), Heidi Alamikkelän ja Alexander Salorannan Rohkeudesta olla minä (Fitra 2019) sekä Maggie Nelsonin upea Argonautit (S&S 2018). Toivomme, että tähänkin asiaan kiinnitettäisiin tulevaisuudessa enemmän huomiota, jotta representaatio laajenisi kattamaan muunkin kuin läntisen, valkoihoisen cis-ihmisen äänen.

Keskitymme jaksossamme erityisesti lapsuuden ja nuoruuden sekä vanhuuden kuvauksiin: käsittelemme Lisa Brennan-Jobsin tuoretta muistelmateosta Pikkusintti sekä suomalaisen original bossladyn Kyllikki Villan matkakertomusta Vanhan rouvan lokikirja.

Brennan-Jobsin teoksesta erityisen kiinnostavan tekee sen tuore näkökulma erääseen aikamme palvotuimpaan miesneroon: Steve Jobsiin. Se tekee erinomaisella tavalla näkyväksi sen, miten ihaillun miesneron kultti sulkee usein silmänsä heikko-osaisempien hyväksikäytöltä ja kaltoinkohtelulta.

Kyllikki Villa puolestaan puhuu voimallisen avoimesti matkanteosta, vanhenemisesta, luopumisesta, merestä ja horisontista – luoden samalla mainstream-kirjallisuudessa harvinaisen mutta sitäkin kiinnostavamman, rehellisen vanhan naisen representaation.

Jakso löytyy Soundcloudista, iTunesista ja Voiman sivuilta. Aurinkoista viikonloppua!

Jaksossa mainitut kirjat ja lähteet:

Ja hei! Ettei jakso jäisi vain tähän, haastamme myös teidät lukemaan naisten tarinoita. Koostimme teille listan niistä elämäkerroista ja tarinoista, jotka ovat tehneet meihin suuren vaikutuksen. Mitä kirjoja te lisäisitte listalle?

 • Tuula Karjalainen: Tove Jansson. Tee työtä ja rakasta (Tammi 2013)

 • Jens Andersen: Astrid Lindgren. Tämä päivä, yksi elämä (WSOY 2015)

 • Hanna-Reetta Schreck: Minä maalaan kuin Jumala. Ellen Thesleffin elämä ja taide. (Teos 2017)

 • Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin (Otava 2018)

 • Michelle Obama: Minun tarinani (Otava 2018)

 • Tara Westover: Opintiellä (Tammi 2018)

 • Patti Smith: Ihan kakaroita (Siltala 2015)

 • Kim Gordon: Tyttö bändissä (Like 2015)

 • Tina Fey: Bossypants (Little, Brown & Company 2011)

 • Lena Dunham: Sellainen tyttö (Otava 2014)

 • Caitlin Moran: Näin minusta tuli tyttö (S&S 2015)

 • Sherin Khankan: Nainen on islamin tulevaisuus (S&S 2018)

 • Malala Yousafzai & Christina Lamb: Minä olen Malala (Tammi 2015)

 • Maggie Nelson: Argonautit (S&S 2018)

 • Ulli Lust: Tämä on loppuelämäsi viimeinen päivä (Like 2013)

Samastumisesta, tunteesta ja tutkimuksesta

Samastumisesta, tunteesta ja tutkimuksesta

Pikkusintti

Pikkusintti