Uusibanneri.JPG

Hei.

Lukuvika on kahden kirjallisuudenystävän blogi ja podcast. Luvassa paljon puhetta kirjoista - luetuista ja lukemattomista. 

3 + 1 X Odotetuimmat elokuvat

3 + 1 X Odotetuimmat elokuvat

65295095_593998091008416_406156146441715712_n.jpg

Harmaan kesäpäivän kunniaksi listasimme teille Lukuvian tämän hetken odotetuimmat elokuvat. Kun aurinko piileskelee, on ihana fiilistellä viltin alla vanhoja ihanuuksia ja tulevia jännittäviä ensi-iltoja.

1. Kesäkirja

Viime vuonna pikkulinnut lauloivat ihania uutisia: Tove Janssonin ikivihreästä klassikosta, kesälukemistomme kulmakivestä eli Kesäkirjasta (1972) ollaan tekemässä elokuvasovitusta! Kirjassa tunnelmoidaan suomalaista kesämaisemaa saarella paneutuen isoäidin ja hänen lapsenlapsensa väliseen suhteeseen, jonka kautta peilataan hurmaavasti ihmisluonnon oikkuja sekä syviä filosofisia kysymyksiä.

Brittituotannon tulee ohjaamaan Marc Munden ja isoäidin rooliin on varmistettu iki-ihana Julie Walters. (Hänet tunnetaan muun muassa Mamma Mia -leffojen höpsönä Rosie-tätinä sekä Pottereiden Molly Weasleynä.) Elokuvasta löytyy vielä niukanlaisesti tietoa, mutta se on tarkoitus kuvata Suomessa tänä kesänä, joten odotamme kovasti lisäuutisia leffan edistymiseen liittyen.

2. Tove Jansson -elämäkerta

Koska emme saa Tovesta koskaan tarpeeksemme, odotamme tietysti myös tulevaa elämäkertaelokuvaa hänestä. Vihdoin! Uutisen kuullessani ainoa ajatukseni oli, että on suorastaan pyhäinhäväistys, ettei Toven elämästä ole jo tehty elokuvaa.

Tove-työnimellä kulkevan elokuvan tulee käsikirjoittamaan Eeva Putro ja ohjaamaan Zaida Bergroth. Elokuvaa aletaan kuvata tänä syksynä, ja erityisen ihanaa on, että leffa kuvataan Helsingissä ja dialogi käydään Janssonin äidinkielellä eli ruotsiksi. Tarina ajoittuu Toven ikävuosiin 30–40 ja tulee keskittymään hänen taiteellisen uransa ohella myös Toven tuotantoa vahvasti leimanneisiin ihmissuhteisiin.

Tämän elokuvan suhteen fiilikset ovat enemmän mahdollisuus- kuin uhka-akselilla. Silti vähän jännittää: elämäkertaelokuva kun on vaikea laji, ja parhaimmistakin yrityksistä huolimatta minulle jää usein katsojana käteen vain lattea, kahteen tuntiin ahdettu potpuri kaikesta, mitä kohdehenkilö on ikinä tehnyt.

Bergroth kuitenkin totesi taannoisessa Helsingin Sanomien jutussa, ettei tahdo tehdä vain ”yleistä” Tove Jansson -elämäkertaa, vaan saada elokuvaan oman persoonallisen otteen ja kulman. Me ristimme sormemme ja jäämme odottamaan inspiroivaa tarinaa eräästä suosikkitaitelijastamme!

3. Pikku naisia

Kuulumme siihen kastiin, joka on kasvanut aikuiseksi vuoden 1994 Pikku naisia -klassikkofilmatisoinnin kanssa. Ah, ihanan moody Winona Ryder Jo’na ja sassy Kirsten Dunst Amyna – puhumattakaan ihmeellisestä Susan Sarandonista tyttöjen äitinä. Myös vuoden 2017 minisarja ilahdutti – Ethan Hawken ja Uma Thurmanin jumalaisen tyttären (who can be this beautiful & talented?) Maya Hawken Jo-tulkinta jäi erityisesti mieleen.

Nyt tätä ihanuutta on kuitenkin tulossa lisää, sillä Pikku naisista tehdään jälleen uusi filmatisointi – ja vilkaiskaapa tätä castingia! Meryl Streep, Saoirse Ronan, Timothée Chalamet, Emma Watson... Tämän kohdalla ei ole edes epäilyksiä – this cannot be but a good film. Leffa keskittyy enemmän Marchin sisarusten aikuiselämään, mikä tuntuu oikein freesiltä fokusoinnilta. Tämä ihanuus ilmestyy joulukuussa jenkeissä, ja jäämme innolla odottamaan, milloin se rantautuu Suomeen.

+ Downton Abbey  

Jos et ole elänyt vuosia 2010–2015 tynnyrissä tai ole muuten vain ihmishirviö, et voi muuta kuin odottaa uutta Downton Abbey -leffaa. Ikonisen tv-sarjan loppu jätti tyhjiön sydämiimme, mutta nyt tätä herkkua on taas luvassa ja pian, sillä leffan ensi-ilta on syyskuussa. Tätä traileria katsoessa tuli melkein itku!

Mitä leffoja te odotatte eniten?

Jenni

P.S. Totuuden nimissä on myös mainittava, että odotamme kaikkia Disneyn Live Action -filmatisointeja. Aina, ikuisesti ja kaikkialla.

Maaginen Bolla

Maaginen Bolla

Jakso # 14 Helsinki Lit -spesiaali

Jakso # 14 Helsinki Lit -spesiaali